Selecteer een pagina

De vader van mijn jeugdvriendin Nienke is kunstschilder. Al zo’n vijftig jaar vaart hij met zijn boot de Waddenzee op, laat zich bij eb droogvallen en schildert de leegte en het licht. 

Ongeveer vijfentwintig jaar geleden geleden begon de NAM met het boren naar gas op het Wad. Een drama voor de natuur en een drama voor het werk van kunstenaar Geurt Busser. 

Zijn leegte en licht werden ruw verstoord en uiteraard protesteerde hij bij NAM en Provincie. 

Ik herinner me dat iemand van de NAM tegen Geurt zei: “Dan kijk je toch om die boortorens heen?” Waarop hij antwoordde: “Als je naar een klassiek concert luistert en in de zaal begint een baby te huilen, dan luister je daar toch ook niet omheen?” 

Precies zo is het met emoji’s in je LinkedIn-naam. Je kúnt er niet omheen kijken en dat is de eerste reden waarom je ze maar beter niet kunt gebruiken. 

1. Emoji’s zijn “in your face”

Net als boorplatformen zijn emoji’s niet te negeren. Ze zijn als een oplichtend telefoonscherm in de bioscoop. Je oog wordt er naar toe getrokken als een motvlinder naar een lamp. Of je wilt of niet. 

Nu zeg jij misschien: “Dat is toch juist goed? Ik wil opvallen op LinkedIn. Dat is toch marketing?” 

Ja, het is zeker goed om je kop boven het maaiveld uit te steken. To stand out from the crowd. 

Maar zo’n emoji is als vijf uitroeptekens plaatsen achter een zin. Dat lijkt krachtig en enthousiast, maar verliest snel z’n effect. 

emoji's in een linkedin-naam

2. De stijl van emoji’s zijn niet de stijl van jouw merk

Als je wilt dat mensen jou als ondernemer snappen, besteed je aandacht aan je merkstrategie en dus aan je huisstijl. Je denkt na over een uitstraling waarin mensen je kunnen herkennen. 

Emoji’s zijn misschien allemaal verschillend – er bestaan meer dan 3000 – maar ze hebben stuk voor stuk dezélfde tekenstijl. Ze zijn als het lettertype Comic Sans en het is de vraag of dat de indruk geeft die bij jou past. 

Dus ook al heet je Mindfulness-praktijk De Roze Lotus, dat betekent niet automatisch dat déze roze lotus past bij jouw merk 🌸 

3. Emoji’s betekenen voor iedereen iets anders

Niet alleen individuen, maar ook leeftijdsgroepen, subculturen en nationaliteiten interpreteren bepaalde emoji’s verschillend. 

De subtiel glimlachende smiley bijvoorbeeld, kan bedoeld zijn als vriendelijk en positief maar kan ook ironie laten zien. En betekent het aapje met de handen voor z’n mond nou dat je je schaamt, of dat je giechelt? 

Je loopt met emoji’s het risico om onduidelijk te zijn. Want wat bedóelt die vriendin nou eigenlijk met die rode bal achter haar naam? En wat heeft een wereldbol met een boekhouder te maken? 

Als je verbinding wilt maken met je marketing, dan wil je niet dat mensen moeten raden naar wat je bedoelt. Dan ben je helder en duidelijk. 

Maar iederéén gebruikt toch emoji’s in z’n LinkedIn-naam?

Dat is een extra reden om het niet te doen. Want hoe opvallend ben je nog met het dartboard met de pijl of de zonnetjes en de sterren? 

Hoe verleidelijk het ook kan zijn om te doen wat iedereen doet, vraag jezelf af of je met die emoji’s bereikt wat je wilt. Waar gaan marketing en branding wat jou betreft om? 

Wat het antwoord ook is, je kunt het alleen bereiken door herkenbaar te zijn en contact te maken

Zet ‘m op.

P.S. 1

Dit blog gaat over je LinkedIn-profiel en vooral over je LinkedIn-naam. In andere vormen van communicatie kun je soms beter wél emoji’s of emoticons gebruiken. Daarover binnenkort meer.

P.S. 2

Benieuwd naar het werk van Waddenschilder Geurt Busser? Bekijk dit filmpje of zoek ‘m op.

Niets missen? 

Ben jij een ondernemer met idealen en kun je wel wat hulp gebruiken bij het vertellen van jouw verhaal?
Schrijf je in en ik stuur je wekelijks inzichten over merkstrategie, storytelling en integere marketing. Welkom bij de club!