Selecteer een pagina

Het is vrijdagavond. Je opent LinkedIn om te lezen waar je netwerk vandaag over schrijft. Ha, een post van Maaike met tips over het schrijven van goede blog-titels. Daar heb je wat aan.

Benieuwd scroll je verder door je tijdlijn. 

Helaas, meer boeiende content is ver te zoeken. Je leest dat een gelinkte mindfulness-trainer het leuk vindt dat iemands YouTube-kanaal niet meer geblokkeerd is. En je ziet dat een bevriende tekstschrijfster alwéér een artikel over nieuwe belastingregels deelt, zonder te schrijven waarom je het zou moeten lezen. 

 

Je zucht en klikt rigoureus op de drie puntjes bij beide berichten: “Unfollow Peter” vertel je aan LinkedIn. En “Unfollow Karlijn“. 

 

Wat? Gaat dat zo snel?

Ja. Zo snel kan dat gaan. Iedereen die een beetje actief is op LinkedIn weet dat je mensen kunt ontvolgen. Je bent dan nog steeds gelinkt, maar je ziet geen berichten meer in je tijdlijn. Heel handig om niet te verdrinken in mensen die te veel of voor jou niet relevante content delen. 

Handig. Maar ik wil niet dat mensen dat bij míj doen. 

Nee, natuurlijk niet en dat hoeft gelukkig ook niet. Zolang je je bewust bent van de mensen die je volgen. Waaróm volgen zij je? Wat voor waarde verwachten ze van jouw bijdragen? Welke waarde hoort bij jou?

Zorg ervoor dat je volgers krijgen wat ze verwachten. 

Ben je een strateeg op het gebied van duurzame energie? Like dan niet zonder toelichting een post over een marketing-event. Niet omdat je dat niet leuk mag vinden, maar omdat je je volgers daarmee lastig valt. 

Wees selectief en van waarde. 

Like, post en becommentarieer met waarde voor jouw volgers. Dat betekent dat je aandacht moet besteden aan het maken van een post. Het betekent dat je soms beter een privé-bericht naar iemand kunt sturen. En het betekent voorál dat je selectief moet zijn met liken

Want liken is heel gemakkelijk, maar daarmee ook snel inhoudsloos. De schrijver van de post krijgt er een goed gevoel van, maar iedereen moet maar raden naar het waaróm van je goedkeuring. 

Het geeft veel meer waarde als je je like uitbreidt met een opmerking, een vraag of een suggestie. Dus niet een simpel: ‘Leuk!’ Maar liever: ‘Dat klinkt goed die Pomodoro-techniek, al twijfel of ik het vol zou houden als ik in een schrijf-flow zit.’  

Schrijf iets dat met de boodschap van de ander én met jou te maken heeft. Dat hoeft niet elke keer diepgaand te zijn, maar het moet inhoud hebben en oprecht zijn. 

Mag ik dan alleen schrijven over de inhoud van mijn vak?

Nee, juist niet. Als je alleen vakinhoudelijk post, word je al snel behoorlijk oppervlakkig. Jij bent als professional, meer dan de inhoud van je vak. Je bent ook je idealen en je eigenaardigheden. Die maken je herkenbaar als mens en die zorgen voor verbinding.

Maar houd ook dáár focus in zodat mensen je blijven herkennen. Zodat ze de inhoud krijgen waar ze je om volgen. 

En hoe doe ik dat dan?

Drie regels: bewustzijn, discipline en moeite. Wees je bewust van je eigen positionering; van datgene wat jou het meest onderscheidt. Heb de discipline om het daarbij te houden. En neem de moeite om iets van waarde te delen.

Kies waar je vakinhoudelijk over wilt posten en kies welke aspecten van jezelf je nog meer wilt laten zien omdat ze onlosmakelijk bij je horen. En houd het daar zo veel mogelijk bij.

Wees spaarzaam met lege likes en blijf je bewust van wat je wilt zeggen.

Wees on-topic. Wees je eigen strenge moderator.

Meer tips voor integere marketing? 

Ben jij een ondernemer met idealen en kun je wel wat hulp gebruiken bij het vertellen van jouw verhaal?

Schrijf je in en ik stuur je wekelijks inzichten over merkstrategie, storytelling en integere marketing. Welkom bij de club!