4 Alternatieven voor Gmail – Waardoor je direct wilt switchen

by | Feb 13, 2020 | Integere marketing, Persoonlijk | 23 comments

Al jaren knaagt het in mij hoe klakkeloos ik Google en alle bijbehorende diensten gebruik. Het is tijd om die knagende gevoelens serieus te nemen.  

Mede dankzij de inspiratie van vele anderen, stap ik van moedeloosheid naar regie. De eerste concrete stap om los te komen van Google is stoppen met Gmail. Om mijn eigen privacy te beschermen én die van iedereen die mij mailt.

Ik heb allerlei alternatieven voor Gmail onderzocht en geef je hier een overzicht.  

1. ProtonMail

Screenshot van ProtonMail - lees vooral de titels even

De meeste mensen die privacy belangrijk vinden, kiezen voor ProtonMail. Alle berichten op de servers van Proton zijn versleuteld. Als Proton-gebruikers elkaar onderling mailen, zijn die berichten versleuteld. 

Als je ook naar niet-Proton-gebruikers een versleuteld bericht wilt sturen, kun je een wachtwoord aanmaken dat de ontvanger krijgt. Die optie is vooral waardevol voor bijvoorbeeld therapeuten die extra privacy-gevoelige informatie en documenten versturen. 

Daarbij is er de mogelijkheid om een zelfvernietigend document te versturen. Je kunt een verlooptijd instellen voor een specifieke mail, waardoor die uit de inbox van de geadresseerde verdwijnt zodra de tijd is verlopen. Een optie die voor de meeste gebruikers niet nodig is, maar voor extra gevoelige informatie een waardevolle toevoeging. Zelfs James Bond zal onder de indruk zijn. 

Proton is open source, wat betekent dat privacy experts mee kunnen kijken om te checken of Proton doet wat ze beloven. 

De mensen die bij Proton werken, vinden digitale veiligheid en privacy enorm belangrijk. Ze zetten zich op allerlei manieren in om het privacy-debat te ondersteunen, bijvoorbeeld via deze TED-talk en door samenwerkingen met allerlei organisaties. 

Ik heb Proton zelf niet getest, maar hoor van veel mensen dat het prima werkt. Het aanmelden en instellen werkt simpel en de functionaliteit is goed. Je kunt mappen inrichten, labels toevoegen en je handtekening mooi vormgeven. 

Je kunt Proton gebruiken met een webversie, maar er zijn ook goede apps voor op je telefoon. 

Een nadeel kan zijn dat ProtonMail geen agenda-functie heeft, maar daar wordt aan gewerkt. De beta-versie van een encrypted Calendar App is sinds sinds januari van dit jaar gelanceerd. Een ander nadeel is dat Proton zo privé is dat er geen enkele mogelijkheid is om nog bij je mail te komen als je je wachtwoord kwijt raakt. 

Als je ProtonMail wilt uitproberen, kun je een gratis account nemen. Zo’n account heeft – terecht – beperkte opslag en minder mogelijkheden. Een betaald account is er vanaf 4 euro per maand.

2. Soverin

Screenshot van Soverin desktop

Ik werd op Soverin gewezen door Bits of Freedom. Zij raden de dienst aan en als voorvechters van digitale comminicatievrijheid en privacy, is Bits of Freedom een betrouwbare partij om een advies van aan te nemen – al zijn er ook volgens Bits of Freedom meer mogelijkheden. 

Soverin is een Nederlands bedrijf en betrokken bij digitale privacy. Vergeleken met ProtonMail wel een stuk soepeler. Soverin is niet open source en de mail wordt niet versleuteld op hun servers bewaard. 

Er is geen gratis optie, dus als je het wilt uitproberen kost dat 3,25 euro per maand. 

Soverin heeft een nogal technische interface en minder mogelijkheden om je e-mailhandtekening naar je eigen voorkeur vorm te geven. Je kunt bijvoorbeeld geen foto in  je mail-handtekening plaatsen.

Op basis van het mooie design op hun website, had ik van beide meer verwacht. Soverin heeft ook geen eigen app, maar je kunt je mail koppelen aan bijvoorbeeld Apple Mail of een ander mail-programma. En er is natuurlijk online webmail.

Soverin heeft een agenda-functie en een groot pluspunt is dat alle servers op duurzame energie draaien. 

3. Zoho Mail

Zoho mail

Het Indiaase Zoho lijkt van alle alternatieven het meest op Gmail. De interface is fris en er is een veelheid aan functionaliteiten. Zowel binnen het mailprogramma als met features die je ook van Zoho kunt gebruiken. Een agenda, een CRM-systeem, chatprogramma’s, een office suite; te veel om op te noemen. Maar in tegenstelling tot Gmail scant Zoho je mail niet

Zoho biedt gratis accounts waar je al veel mee kunt. Er is een desktop applicatie en een prettige app voor je telefoon. Als je in Europa woont, staan je gegevens op een Europese server

4. Tutanota

Tutanota is net als Proton en Soverin een open source platform. En net als Proton bieden ze de mogelijkheid om versleutelde berichten te versturen. Tutanota is een Duits bedrijf, heeft eigen apps die er prima uitzien en werkt net als Soverin volledig op duurzame energie. 

Als je Tutanota wilt uitproberen, kun je net als bij Proton en Zoho een gratis account nemen. Zo’n account heeft beperkte opslag en minder mogelijkheden. Een betaald account is er vanaf 1 euro per maand

En nu?

Zet op een rij wat je belangrijk vindt in een e-mailprogramma. Houd je van een stijlvolle interface of is alleen de functionaliteit van belang? Wil je de mogelijkheid om ook andere tools te gebruiken, zoals een agenda of een mobiele app? Wat is je budget en hoeveel opslagruimte heb je nodig? 

Kies een alternatief en ga er een uur of twee voor zitten. Het is even gedoe om alles technisch in te stellen, vooral als je een zakelijk mail-adres gebruikt dat aan je webdomein gekoppeld is. Maar als je rustig blijft ademhalen, de instructies goed volgt, je blíjft realiseren waarom je deze stap zet en eventueel de hulp van een vriendelijke servicedesk inroept, komt het goed. Echt. 

Tip: wissel in een weekend of rond een vakantie. Als je een bestaand mail-adres omzet, zul je even een aantal uren onbereikbaar zijn. Dat kán lekker rustig zijn, maar het is wel handig om het te timen. Ik deed dat niet en kwam er achter dat het niet echt handig was om te switchen in de afsluitende fase van een belangrijk project. Maar zelfs dat kwam goed.

Sandra de Jong

Sandra de Jong

Je las een blog van Sandra de Jong; merkstrateeg, schrijfdocent en marketingcoach

Hulp bij jouw marketing, positionering en schrijven?

23 Comments

  1. Arjan

    Protonmail heeft zelf geen desktopversie, maar het is wel mogelijk om een andere desktop applicatie, zoals Outlook, te gebruiken in combinatie met Protonmail. Je moet dan een “bridge” (https://protonmail.com/bridge/install) installeren die als vertaler dient tussen de desktopapplicatie en Proton mail.

    Echter gaat dit dan wel ten koste van de encryptie, omdat de applicatie die je gebruikt de mail vanaf de bridge onversleuteld ontvangt en ook zo op schijf kan op slaan.

    Reply
    • Sandra

      Precies, je kunt het allemaal (Soverin ook) koppelen aan desktop applicaties als Outlook of Apple Mail, maar dan zit er weer een andere partij tussen. En je moet maar net blij zijn met die applicaties 😉 Voor het overzicht heb ik dat buiten beschouwing gelaten, maar dat kan zeker!

      Reply
      • Maaike Wind

        En je kunt ProtonMail gewoon in je browser gebruiken hè? Dan hoef je niks te installeren of te doen. Heel simpel. Het heeft wel ‘n ietwat ouderwets ogende interface maar dat vind ik wel gezellig, somehow.

        Reply
        • Sandra

          Ha, goede tip! Al ben ik zelf wel van de meer moderne interfaces geloof ik ;~) En ik kijk mijn mail liever buiten mijn browser. Maar veel mensen vinden in de browser ook juist handig. Heb je Zoho nog bekeken?

          Reply
  2. Maaike Wind

    Fijn dat je ze bij elkaar hebt gezocht! Ik gebruik ProtonMail maar alleen voor m’n belangrijke mails. Gmail gaat zoveel sneller. En het ziet er zo mooi uit. Misschien moet ik dan toch die Zoho Mail ook maar eens proberen. Ik ga in elk geval de site checken. Dankjewel!

    Reply
    • Sandra

      Super dat je ProtonMail gebruikt, Maaike. Zoho heb ik nu voor zakelijk en ik twijfel nog wat ik privé ga nemen. Ik neig naar Proton :~)

      Reply
      • Maaike Wind

        Haha, ik check deze post nu nog maar even en ik zie dat ik al plannen voor Zoho had. Helemaal vergeten. Ik ga ze nu checken. 🙂

        Reply
        • Sandra

          Goed zo, ik ben benieuwd wat je kiest!

          Reply
  3. Liesbeth Stoker

    Hi Sandra, ik ben totaal niet thuis in deze materie. Maar wat weet je van Thunderbird? Is me ooit geadviseerd en gebruik ik al jaren naar alle tevredenheid. Groet! Liesbeth

    Reply
    • Sandra

      Hoi Liesbeth,

      Excuus, ik had deze reactie helemaal gemist. Thunderbird is helemaal prima is mij door experts verteld. Mijn overzicht is niet compleet, dan zou het te veel werk worden. Dus ik heb een selectie gemaakt van alternatieven die ik zelf aantrekkelijk vond op het gebied van privacy en gebruiksgemak. Super dat Thunderbird je goed bevalt, ik hoor het van meer mensen die het al jaren gebruiken. Groet!

      Reply
      • HJ

        Dag Sandra,

        Weet dat er nog iets moois is aan Zoho: het is géén Amerikaans bedrijf zoals jij schrijft, maar een Indiaas bedrijf en zij volgen 100% de Europese privacy regels.

        Bovendien biedt Zoho gratis tot zeer goedkope alternatief voor Google drive, Google docs, Google sheet, etc.
        Zoals je al zei met mooie interface. Een meer mogelijkheden dan Google!

        Reply
        • Sandra de Jong

          Hey HJ,

          Ha, je hebt gelijk! Ik dacht dat Zoho opgericht was door iemand uit India (Sridhar Vembu) maar volledig in Amerika zat met de kantoren, maar dat is inderdaad niet zo. Het is een Indiaas bedrijf met het hoofdkantoor ook in Chennai. Ik ga het aanpassen in m’n blog.

          Ik gebruik tot nu toe alleen Zoho mail, de rest is voor mij nog niet nodig. Gebruik jij het wel en ben je content?

          Groet!

          Reply
          • HJ

            Zoho Writer, als alternatief voor Google docs of Microsoft Word online is super!
            Wat mij betreft de beste online office suite die er bestaat.

            Even wennen aan de menu balk aan de linker kant ipv boven. Maar dat is veel beter qua lay-out van je scherm. Het is een raadsel voor mij dat anderen dit ook niet doen!

            Kortom, zeker even proberen!
            Ook biedt Zoho een CRM, en website en formulieren en ga zo door!
            Tot en met boekhouding (die ik ook gebruik) 👍

  4. Tineke

    De titel meldt “4 alternatieven”, maar na 3 keer lezen heb ik die niet ontdekt. In de reacties wordt een overzicht genoemd, ook die mis ik. En als ik op een link klik naar het artikel met alternatieven, kom ik op dit zelfde artikel uit…. 🤔

    Reply
    • Sandra

      Hey Tineke, wat fijn dat je dit meldt! Hier is iets mis gegaan met het overzetten van mijn blogs. Ik ben er direct een half uurtje voor gaan zitten, dook in mijn archief en hier staan ze. Ik hoop dat je iets aan de 4 alternatieven hebt, benieuwd wat je gaat kiezen! :~)

      Reply
  5. Els

    Hoi Sandra,

    Leuke onderwerpen. Ik ben ook heel erg met privacy bezig, maar ik ben nog té erg gehecht aan mijn gmailaccount. Zucht

    Nu waarom ik reageer. Er zijn twee verschillende onderwerpen; 1. Je mail account en 2. Het programma dat je gebruikt om je mail te verwerken.

    Voorbeeld: ik heb als mailprogramma Thunderbird, waar ik de mail van mijn gmailaccount op ontvang. Maar ook van mijn zakelijke mailaccount.

    Wil je dus van Google af, dan gaat het om van gmail af te komen.

    Reply
    • Sandra de Jong

      Hoi Els,

      Dat klopt, en Gmail is eigenlijk beide in één. Een mailaccount en een programma om je mail in te verwerken. Als je ondernemer bent heb je meestal ook een eigen mailaccount dat bij je domeinnaam hoort. Als je bijvoorbeeld overstapt op Zoho kun je je eigen account koppelen aan dat programma. Maar je kunt ook een zoho-mailaccount erbij nemen.

      Zo werkt het voor de meeste programma’s. Ik vind het zelf fijn om zakelijk en prive gescheiden te houden, dus zakelijk gebruik ik Zoho en prive Soverin wat ik door laat sturen naar m’n Apple Mail-programma.

      Waarom ben je zo gehecht aan Gmail?

      Reply
  6. Ik Ben

    Ik heb al heel lang een gmail account waar veel belangrijke dingen aan gekoppeld zijn, hoe kan ik dit opheffen zonder alle inlog mogelijkheden te verliezen?

    Reply
    • Sandra de Jong

      Hey! Ik weet niet precies wat voor dingen je bedoeld, maar als het bijvoorbeeld gaat om inloggen bij LinkedIn of andere platforms of sites: dat zou ik stap voor stap aanpassen. Elke keer als je ergens komt waaraan je met je Gmail-account gekoppeld bent, dan pas je dat aan naar inloggen met je nieuwe of andere veilige en autonome e-mailadres :~) En zo kom je stap voor stap los van dat Gmail-account.

      Is dat wat je bedoelt? Benieuwd en groet!

      Reply
  7. Ik Ben

    Hoi Sandra, ja dat bedoel ik inderdaad. Is een langdurig proces want is mijn eerste mailadres wat ik ooit aanmaakte en er zit dus veel aan gekoppeld, wachtwoordherstel, appleaccount etc.

    Reply
    • Sandra de Jong

      Daarom zou ik het ook stap-voor-stap doen. Met elk stapje dat je gedaan hebt, ben je weer een beetje losser van Google dus de moeite waard. Begin met datgene wat je het meeste gebruikt? Ik moedig je vanuit Groningen aan :~)

      Reply
  8. Edwin

    Ha Sandra, als je met een technische blog komt, ben ik wel nieuwsgierig 😉 Niet dat de ander blogs niet intressant kunnen zijn, maar hier heb ik een beetje verstand van.
    Heel goed dat je de advertentieverkoper Google loslaat. Het verbaasd mij sowieso hoe veel mensen er klakkeloos en schijnbaar gedachteloos achteraan lopen.

    Maar waarom mis ik Microsoft 365 in je overzicht. Microsoft verkoopt software en het business model draait niet om data en advertenties. De zakelijke omgeving is volledig veilig en afgeschermd. Daarnaast erg goed én veilig in te richten. Diverse bedrijven waaronder ook mijn klanten maken hier gebruik van. Wat is de reden waarom je een professionele omgeving niet opneemt in je overzicht?

    Reply
    • Sandra de Jong

      Hoi Edwin,

      Dank voor de suggestie!
      De reden dat ik het niet heb opgenomen is vrij eenvoudig en vooral praktisch: het heeft veel uren onderzoek en gepuzzel gekost om dit overzicht te maken. Ik wilde van elke optie meerdere bronnen bekijken en heb per optie ook nog mailtjes gestuurd om dingen te checken en te dubbelchecken.

      Vanwege de tijd kon ik dus geen compleet overzicht maken en dat pretendeer ik ook niet. Ik ben begonnen met de opties die privacybewakers als Bits of Freedom en Waag ook noemen en heb me daar op gefocust en verschillende bronnen geraadpleegd. Organisaties als Bits of Freedom en Waag noemen Microsoft niet en om niet nóg meer tientallen uren te investeren is dit het overzicht.

      En dan is het fijn dat mensen dingen aanvullen in de comments, zodat lezers dat mee kunnen nemen als ze willen.

      Dus dank!

      P.S. Ondertussen alweer bijna 3 jaar Gmail-loos en Google Analytic-loos en dat bevalt heel goed :~)

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *