Selecteer een pagina

Vertel eens. Welke software zou je écht niet kunnen missen?

Of het nou is zakelijk of privé; ik gok dat je e-mail bovenaan de lijst staat. We staan ermee op en we gaan ermee naar bed. We delen álles per mail. Van financiële informatie aan de boekhouder tot een mail aan je therapeut over de ingewikkelde relatie met je moeder.

Elke dag sturen de meer dan drie miljard mailgebruikers elkaar zo’n 269 miljard berichten. Dat zijn gemiddeld zo’n 90 mailtjes per dag. Als je dus zorg wilt besteden aan je eigen privacy én die van de mensen om je heen, is de keuze van je mailsoftware iets dat impact heeft.

Zelf gebruik ik al jaren Gmail. Maar het knaagt steeds luider. Mede dankzij de inspiratie van vele anderen stop ik nu eindelijk met het klakkeloze gebruik. Ik wil los komen van Google en de eerste stap is het kiezen van een alternatief voor Gmail.

Ik heb de afgelopen tijd allerlei webmail-opties onderzocht en geef je hier een overzicht.

1. ProtonMail

Screenshot van ProtonMail - lees vooral de titels even

De meeste mensen die digitale privacy belangrijk vinden, kiezen voor ProtonMail. Alle berichten op de servers van Proton zijn encrypted oftewel versleuteld. Dat betekent dat niemand anders dan de ontvanger het bericht kan lezen. 

Tussen Proton-gebruikers onderling gaat dat automatisch. Als je naar niet-Proton-gebruikers een versleuteld bericht wilt sturen, kun je een wachtwoord aanmaken dat de ontvanger krijgt, maar dat hoeft niet. Je kunt je bericht ook onversleuteld versturen.

Proton heeft ook de mogelijkheid om een zelfvernietigende mail te versturen. Je kunt een verlooptijd instellen voor een specifiek bericht, waardoor die uit de inbox van de geadresseerde verdwijnt zodra de tijd is verlopen. Een optie die voor de meeste gebruikers waarschijnlijk niet nodig is, maar voor extra gevoelige informatie een waardevolle toevoeging.

Proton is open source, wat betekent dat privacy experts mee kunnen kijken om te checken of Proton doet wat ze beloven.

De mensen die bij Proton werken, vinden digitale veiligheid en privacy echt belangrijk. Ze zetten zich op allerlei manieren in om het privacy-debat te ondersteunen, bijvoorbeeld via deze TED-talk en door samenwerkingen met allerlei organisaties. Daarbij doneren ze ruim aan goede doelen. Het lijkt me een toffe club mensen.

Ik heb Proton zelf niet getest. Toen ik naar een alternatief zocht, was er nog geen agenda-functie en daarmee viel het voor mij af. Maar ik hoor van veel mensen dat het allemaal prima werkt. Het aanmelden en instellen werkt simpel en de functionaliteit is goed. Je kunt mappen inrichten, labels toevoegen en je handtekening naar wens vormgeven.

Je kunt Proton gebruiken met een webversie, maar er zijn ook goede apps voor op je telefoon.

Een nadeel kan zijn dat ProtonMail geen agenda-functie heeft, maar daar wordt aan gewerkt. De beta-versie van een encrypted Calendar App is sinds sinds januari van dit jaar gelanceerd.

Als je ProtonMail wilt uitproberen, kun je een gratis account nemen. Zo’n account heeft – terecht – beperkte opslag en minder mogelijkheden. Een betaald account is er vanaf 5 euro per maand. Bedenk wel dat Proton zo privé is dat er geen enkele mogelijkheid is om nog bij je mail te komen als je je wachtwoord kwijt raakt. 

2. Soverin

Screenshot van Soverin desktop

Ik werd op Soverin gewezen door Bits of Freedom. Zij raden de dienst aan en als voorvechters van digitale comminicatievrijheid en privacy, is Bits of Freedom een betrouwbare partij om een advies van aan te nemen – al zijn er ook volgens Bits of Freedom meer mogelijkheden.

Soverin is een Nederlands bedrijf en net als Proton opgericht door techneuten met een liefde voor digitale privacy. Die liefde uit zich wel anders dan bij ProtonMail. Soverin versleutelt de berichten namelijk niet, al werkt het bedrijf wel open source.

Soverin heeft een nogal technische interface en minder mogelijkheden om je e-mailhandtekening naar je eigen voorkeur vorm te geven. Je kunt bijvoorbeeld geen foto in je mail-handtekening plaatsen. Op basis van het mooie design op hun website, had ik van beide meer verwacht – waarmee je maar weer ziet hoe belangrijk het is dat je huisstijl klopt met wie je bent en wat je doet -.

Soverin heeft geen eigen app, maar je kunt je mail koppelen aan bijvoorbeeld Apple Mail of een ander mail-programma. En er is natuurlijk online webmail. Soverin heeft een agenda-functie en een pluspunt is dat alle servers op duurzame energie draaien. Er is geen gratis optie, dus als je het wilt uitproberen kost dat 3,25 euro per maand.

3. Zoho Mail

Zoho Mail

Het Amerikaanse Zoho lijkt van alle alternatieven qua uiterlijk en functionaliteit het meest op Gmail. De interface is fris en er is een veelheid aan functionaliteiten. Het mailprogramma werkt heel intuïtief en voelt direct vertrouwd. Bij Zoho mail zit standaard een agenda, maar Zoho heeft allerlei extra software die je eventueel ook kunt gebruiken. Denk aan een CRM-systeem, chatprogramma’s, een office suite; te veel om op te noemen.

Zoho biedt gratis accounts waar je al veel mee kunt. Er is een desktop applicatie en een prettige app voor je telefoon. Zoho is encrypted, maar niet open source. Een nadeel is dat het een Amerikaans bedrijf is, terwijl de Europese wetgeving op het gebied van privacy strenger is. 

4. Tutanota

Tutanota Mail

Tutanota is net als Proton en Soverin een open source platform. En net als Proton versleutelen ze alle berichten. Tutanota is een Duits bedrijf, heeft eigen apps die er prima uitzien en werkt net als Soverin volledig op duurzame energie. Ook Tutanota heeft een agenda die standaard bij de mail-software zit.

Als je Tutanota wilt uitproberen, kun je net als bij Proton en Zoho een gratis account nemen. Zo’n account heeft beperkte opslag en minder mogelijkheden. Een betaald account is er vanaf 1,20 euro per maand.

Ik zet het nog even voor je op een rij: 

Tabel Gmail Alternatieven op een rij

En nu? 

Kies een alternatief en ga er een uur of twee voor zitten. Het is even gedoe om alles technisch in te stellen, vooral als je een zakelijk mail-adres gebruikt dat aan je webdomein gekoppeld is. Maar als je rustig blijft ademhalen, de instructies goed volgt, je blíjft realiseren waarom je deze stap zet en eventueel de hulp van een vriendelijke servicedesk inroept, komt het goed. Echt. 

Tip: wissel in een weekend of rond een vakantie. Als je een bestaand mail-adres omzet, zul je even een aantal uren onbereikbaar zijn. Dat kán lekker rustig zijn, maar het is wel handig om het te timen. Ik deed dat niet en kwam er achter dat het niet echt handig was om te switchen in de afsluitende fase van een belangrijk project. Ook dat kwam goed.  

N.B. Alle informatie in dit blog is de stand van zaken in februari 2020. Tips, aanvullingen en andere reacties zijn welkom in de comments.

 

Niets missen? 

Ben jij een ondernemer met idealen en kun je wel wat hulp gebruiken bij het vertellen van jouw verhaal?
Schrijf je in en ik stuur je wekelijks inzichten over merkstrategie, storytelling en integere marketing. Welkom bij de club!